Hasselt c.c.

Geschiedenis van de club

Hasselt Cricket Club (Hasselt C.C.) werd opgericht in 2008. Een twintigtal enthousiastelingen uit de regio Hasselt kwamen bijeen en sloegen de handen in elkaar om een nieuwe cricketclub uit de grond te stampen. De oprichting van Hasselt CC was meteen een primeur voor de provincie Limburg. 

Voordat we een 'eigen terrein' vonden in 2011, heeft de club vooral kleinschalige activiteiten (trainingen) georganiseerd op verschillende plaatsen (o.a. voetbalveld, parken enzovoort). De vriendschappelijke wedstrijden werden dan enkel op verplaatsing gespeeld. 

De zoektocht naar een cricketveld was een lange en moeilijke weg die we pas in drie jaar tijd hebben afgelegd. In 2011 vonden een 'veld' naast de ijsbaan De Schaverdijn in Hasselt. Na jaren vergaderen met de sportdienst van Stad Hasselt en ontelbare uren rondrijden voor een geschikte plek voor een cricketveld, zijn we in maart 2011 eindelijk op onze huidige terrein terechtgekomen. Het veld was vol met mollen en konijnenpijpen en het was bijna onmogelijk op erop te stappen, laat staan sporten. Met de vrijwilligers van de club hebben we dagenlang gewerkt om het veld 'bewandelbaar' te maken. Het duurde echter maanden vooraleer we er op konden sporten.

Nu dat we eindelijk een plek hadden gevonden, na toch wel lange en moeizame gesprekken met BLOSO (nu Sport Vlaanderen) die de ijsbaan beheren, waren we nog lang niet klaar voor de echte wedstrijden. Er moest namelijk eerst een pitch worden aangelegd . De pitch is een rechthoekig strookje van 30 meter op ongeveer 3 meter die pal in het midden van het veld wordt aangelegd. Hiervoor wordt de grond eerst opgegraven en opgevuld met gravel. Niemand staat natuurlijk te springen om zo een pitch op zijn terrein te hebben. Maar na succesvolle onderhandelingen met Sport Vlaanderen kond we eind 2011 een voorlopige pitch aanleggen.  Op dat moment hadden we nog geen recht op subsidies en hebben de kosten van de pitch volledig zelf bekostigd.

Vanaf 2012 neemt Hasselt C.C. deel aan de Vlaamse en Belgische competitie. We begonnen begrijpelijk helemaal onderaan op de ladder van de Belgische ranking, maar zijn sindsdien blijven groeien op zowel kwalitatief als kwantitatief vlak. In 2017 promoveerden we, tot verbazing van iedereen, naar de eerste klasse (BCF National League Div. 1), een positie die we sindsdien met fierheid verdedigen.

Hasselt C.C. heeft sinds 2015 ook meerdere jeugdploegen. Aanvankelijk begonnen met U17 is de interesse bij de jeugd voor de cricketsport enorm gegroeid. Momenteel hebben we een U17, U15 en een U13 ploeg. Hasselt C.C. heeft in 2017 en 2018 de beste jeugdspeler van het jaar geleverd. We hebben er bewust voor gekozen om nog meer te investeren in onze jeugd omdat ze de ruggengraat vormen van de seniorenploeg en zo kunnen doorgroeien naar de nationale ploegen.

Sinds 2016 heeft de club ook een dameswerking. De interesse daar is minder stabiel. Sommige jaren neemt het aantal geïnteresseerden enorm toe, maar het is een uitdaging om de uitstroom tegen te houden. Damescricket ligt nauw aan ons hart en we doen er alles aan om ze nog meer in de kijker te zetten. Zo hebben we sinds 2020 een VTS gediplomeerde damescoach. We geloven dat ze een sleutelrol zal spelen om de huidige en toekomstige cricketspeelsters te inspireren en naar een nog hoger niveau te tillen.

Op vlak van infrastructuur is 2020 een cruciaal jaar voor de club. Het is pas dit jaar dat we over kleedkamers en sanitair beschikken. We hebben onlangs ook een zeecontainer gekregen om daar onze sportmateriaal in te bewaren. Hiervoor zijn we de stad Hasselt en Sport Vlaanderen enorm dankbaar. 

Echter, er is nog werk veel aan de winkel. Ons sportveld is nog steeds niet conform de richtlijnen van Cricket Vlaanderen en de Belgische cricketfederatie. Het cricketveld wordt constant geteisterd door konijnen. De groendienst doet haar best om de konijnen te vangen, maar het blijkt dweilen met kraan open. Daarom hebben we samen met de groendienst besloten om rond het cricketveld konijnengaas te plaatsen waardoor ons cricketveld gespaard zal blijven. 

Daarnaast is er dringend nood aan oefenkooien cricket (ook wel 'practice nets' genoemd). Het hebben van oefenkooien is onontbeerlijk voor de trainingen. Het is bijna onmogelijk om dezelfde kwaliteitsstandaarden te behouden of zelfs te groeien op vlak van kwaliteit zonder de oefenkooien. Meerdere uitgaande leden hebben dit als belangrijkste rede gegeven voor hun afscheid van de club. Dit moeten we te allen tijde vermijden. Het is onze ambitie om dit jaar oefenkooien te plaatsen. De gesprekken hieromtrent met de stad en Sport Vlaanderen zijn succesvol en we mogen de werken aanvatten. Gezien het kostenplaatje van het project, zijn we op zoek naar fondsen om ook dit project tot een goed eind te brengen. 

Momenteel telt Hasselt C.C. meer dan 100 leden die elk in hun eigen afdeling het beste van zichzelf geven. We zijn trots op onze club en de leden. De vrijwilligers van onze club zijn van onschatbare waarde. Het is dankzij de inspanningen van onze vrijwilligers dat we tot een van de beste en succesvolle Belgische cricketclubs behoren. Dankjulliewel! 

   

 

© Copyright Hasselt Cricket Club